Informatii generale despre tehnologii si echipamente din industia CCTV
Imaginile si specificatiile produselor sunt cu caracter informativ si nu constituie obligatie contractuala.
Angle of view
unghiul de vizualizare al unei lentile. Poate fi exprimat in dimensiunea diagonalei, orizontalei sau verticalei imaginii. Lentilele cu distantele focale mai mici (de ex. 2,8mm) au un unghi mai larg.
Aperture
deschiderea lentilei care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la suprafata dispozitivului de procesare a imaginii. Marimea aperturii este controlata prin ajustarea irisului. Valorile uzuale sunt: F1, F1.4, F1.6, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai multa lumina va ajunge la senzorul camerei video.
Aspherical lens
O lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele non-sferice sunt modelate pentru a reduce in special aberatiile sferice.
Auto iris lens
lentilele cu aceasta caracteristica au capacitatea de a compensa variatiile mari ale intensitatii luminii. In mod particular este util la camerele care au nevoie sa compenseze schimbarile de la lumina soarelui la umbre intunecoase. Circuitul autoirisului este in mod obisnuit legat la un iris motorizat care deschide si inchide in mod fizic irisul lentilei. Inchiderea unui iris in mod fizic protejeaza mai bine camera sa nu fie deteriorata de lumina puternica a soarelui decat utilizarea circuitelor electronice de compensare care reduc intensitatea semnalului.
Alarm Input 
unele unitati DVR sau camere IP au capacitatea de a accepta intrari de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc. sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.
Ambient Light Level
canitatea de lumina de fundal intr-o situatie data.
Analogue Signal
cele mai multe camere CCTV, chiar daca contin componenete digitale, produc un semnal analogic standard. In Marea Britanie si Europa, standardul pentru semnalul de iesire analog este PAL. In SUA standardul este NTSC.
Aspect Ratio
raportul intre inaltimea si latimea unei imagini.
Auto electronic shutter (AES)
functie de ajustare automata a nivelului de lumina pentru camerele care utilizeaza lentila fara auto iris.
Automatic Level Control (ALC)
aceasta este o caracteristica a unor camere, care le permite fie sa clarifice detalii in zonele luminoase ale imaginii, fie sa clarifice mai multe detalii in zonele intunecoase, in functie de cum a fost facuta setarea. Aceasta este utila atunci cand perspectiva are o fereastra in spate, prin care intra lumina soarelui si care face camera sa fie mult mai intuneacoasa decat este necesar.
Auto gain control (AGC)
este o caracteristica a multor camere CCTV care ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivele crescute.
ATR (adaptive tone reproduction)
functia ATR imbunatateste vizibilitatea intregii imagini prin optimizarea graduala a imaginii in functie de nivelul de luminozitate detectat
Automatic White Bilance (AWB)
caracteristica a unor camere care ajusteaza automat setarile de culoare pentru a mentine calitatea zonelor albe ale imaginii.
Back focus
termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii. 
Back light compensation (BLC)
o functie a camerei care compenseaza lumina excesiva indreptata catre camera din cauza careia imaginea video din fata luminii nu poate fi observata.
Back Light Compensation (BLC)
Caracteristica a camerelor care ajusteaza in mod automat imaginea pentru a compensa lumina puternica si a da mai multe detalii in zonele intunecate ale imaginii. De exemplu pentru a focusa un detaliu al fetei unei persoane care este luminata din spate.
Balanced Signal
Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului
Balun
Vine de la Balanced-Unbalnaced. Este un dispozitiv care face corelatia intre linii echilibrate si linii neechilibrate, de exemplu intre cablul UTP si coaxial
BNC Connector
BNC este un conector stil baioneta pentru cablu coaxial folosit frecvent in instalatiile CCTV
Charge Coupled Device (CCD)
Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de procesare a imaginii utilizate la camere de supraveghere. Acest tip de senzor este un element semiconductor care utilizeaza sute de mii de mini pixeli pentru a colecta lumina si a o transforma in imagine video.Functioneaza prin transformarea energiei luminii in incarcatura electrica. Senzorul CCD produce o rezolutie mai buna si are o sensibilitate superioara la nivel de lumina scazut fata de senzorul de imagine tip CMOS.
Charge metal oxide semiconductor (CMOS)
Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de procesare a imaginii utilizate la camere de supraveghere. Acest tip de senzor utilizeaza o suprafata cu incarcatura metalica pentru a detecta lumina si a crea imagine video. Calitatea video si sensibilitatea la lumina este inferioara fata de CCD, dar are avantajul ca chip-ul este foarte mic si poate fi folosit in camere miniaturale.
C Mount Lens and CS Mount Lens
Sunt 2 tipuri principale de lentile utilizate in CCTV. Lentilele C-mount au  un filet de 17.5 mm. Lentilele CS-mount au un filet de 12.5 mm. De aceea lentilele C-mount au o distanta focala mai mare. CS-mount au devenit folosite pe scara larga deoarece este mai practic pentru multe dintre camerele compacte de azi. Lentilele sunt dotate si cu un adaptor  de 5 mm (cateoadata este numit inel C) care permite unei lentile C-mount sa fie montata pe o camera CS. Cele mai moderne camere sunt CS.
Coaxial Cable
Cablu care are un conductor central, inconjurat de un invelis cu aceeasi axa. Invelisul poate fi facut din diverse materiale inclusiv din fire de cupru sau foita de metal. Exista diverse standarde pentru tipurile specificate de cablu coaxial. Cablurile folosite de regula in instalatiile CCTV sunt RG6 si RG59.
Composite Video
Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.
Compression
Imaginile video digitale pot fi comprimate prin diverse tehnici. Cateva dintre aceste sunt: M-JPEG, MPEG-4 si H.264.
DC TYPE AUTO-IRIS = Lentila auto-iris la care irisul este controlat prin circuitul electronic al camerei.
Digital Video Recorder (DVR)
Dispozitive dedicate ce inregistreaza digital semnalul video. Inregistrarile se stocheaza pe un hard disk intern.
Direct Drive (DD)
Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC (curent continuu) de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.
Depth of field
Adancimea campului se refera la intervalul de distante de la camera in care imaginea este bine focalizata. Cu cat apertura lentilei este mai mica, cu atat adancimea campului este mai mare. Totusi mai putina lumina care intra in lentila face ca imaginea sa fie neclara, de aceea camera va trebui sa compenseze prin cresterea captarii luminii. De exemplu cea mai buna (lunga) adancime a campului se va obtine intr-o zi insorita cu o camera cu apertura foarte mica. In acest caz procesorul de imagine primeste o cantitate suficienta de lumina chiar si cu o apertura mica. Cea mai scazuta (scurta) adancime a campului va fi intr-o camera intunecoasa, cu o apertura mare. Pentru a imbunatatii adancimea campului, cea mai buna abordare este cresterea cantitatii de lumina pe subiect, si folosirea unei camere mai sensibile.
Decibel (db)
Este o scara logaritmica. In contextul CCTV se refera la voltaj sau la intensitatea semnalului. O crestere de 6db este echivalenta cu dublarea intensitatii semnalului.
Distribution Amplifier
Distribuitor care accepta o intrare video si o trimite la 2 sau mai multe dispozitive. Este des utilizat atunci cand semnalul trebuie impartit intre un numar crescut de monitoare si dispozitive de inregistrare. 2-3 dispozitive pot fi legate de obicei (dar nu intotdeauna) impartind semnalul printr-un conector tip T, dar pentru mai multe este nevoie de un amplificator distribuitor pentru a transmite un semnal de o calitate acceptabila.
Electronic Iris (EI)
O varianta electronica a autoirisului, Foloseste un semnal electric pentru a simula efectul de deschidere si inchidere irisul prin cresterea sau descresterea efectiva a diafragmei camerei.
F-NUMBER = Apertura
F-STOP = Un termen folosit pentru a indica viteza lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila.
Field of view = Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data a camerei fata de subiect.
Focal length
Distanta dintre centrul lentilei, sau cel de-al doilea punct principla si senzorul de imagine. Lentile cu distanta focala mica au un camp vizual mai mare si zoom mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un camp vizual mai ingust si zoom mai mare. Lentielele telephoto (cu distanta focala mare) au cele mai inguste unghiuri. Cele mai multe camere CCTV au senzorul de procesare imagine cu urmatoarele dimensiuni: 1/4" 1/3" 1/2". Senzorul CCD 1/4" are cel mai mic unghi de deschidere.
Frame = Cadru
Se refera la o imagine TV intreaga. Semnalul Pal transmite 25 frame-uri pe secunda (timp real).
Gama Correction
O ajustare care asigura ca variantiile semnalului luminos la intrare produc o variatie corespunzature a intensitatii luminii la iesire.
HLC (High light compensation)
functie care detecteaza sursele de lumina puternica si mascheaza zonele respective (faruri de masina), pentru observarea detaliilor
IRIS = O diafragma mecanica care poate fi controlata manual sau automat pentru a controla apertura lentilei.
Impedance 
Rezistenta totala a unui dispozitiv la un flux de curent alternativ. Se masoara in Ohm.
Interlacing
Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.
Internal Sync
Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta.
Infra Red (IR)
Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina
IRIS
Dispozitiv mecanic care poate fi ajustat pentru a varia cantitatea de lumina care trece prin lentila camerei
Lens format =  Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar o lentila cu un format mai mic nu ar trebui sa fie niciodata folosita cu o camera cu format mai mare.
Lens speed = Se refera la apertura lentilei sau la capacitatea ei de a transimte lumina. Se masoara in F-stop.
Level control = Folosit pentru a seta circuitul autoirisului la nivelul imaginii dorit de utilizator. Indreptand potentiometrul catre pozitia HIGH se va deschide irisul si va permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda prin lentila, indreptand potentiometrul catre LOW se va inchide irisul iar cantiatea de lumina care va traversa lentila va fi mai scazuta.
Liquid Crystal Display (LCD)
Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.
Line Amplifier
Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector
Line Fed Camera
Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.
Looping
Concectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.
Lux
Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero.
<0,001
Lumina stelelor - noapte cu cer innorat
0,001 - 0,01
Lumina stelelor - noapte cu cer senin
0,01 - 0,1 
Noapte mohorata
0,1 - 1 
Lumina lunii
1 - 100
Amurg/crepuscul
100 - 10.000
Zi mohorata
10.000 - 1.000.000 
Zi insorita
Luminance = Luminozitate
Partea semnalului video care poarta informatia monocromatica, adica informatia de luminozitate (stralucire - brightness)
MANUAL IRIS LENS =  O lentila la care deschiderea irisului se ajusteaza manual. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.
MINIMUM OBJECT DISTANCE (M.O.D.) = Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.
Matrix Switcher
Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)
Mechanichal Focus
Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila.
Monitor
Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.
Monochrome
Imagine alb/negru.
MPEG
Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.
Multiplexer
Dispozitiv care ia intrarile din 2 sau mai multe canale video si le combina intr-un singur semnal. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul.
Network camera (camera IP)
Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transmita direct la un calculator din retea sau prin internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar gi JPEG sau MPEG.
NTSC
Semnal TV standard dezvoltat de National Television Standards Committtee in SUA. Europa si Marea Britanie folosesc un standard similar dar diferit numit PAL.
PAL
Semnal TV standard folosit in Europa si Marea Britanie. Este prescurtarea de la Phase Alternating Line
Pinhole lens = Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.
Pixel
Arie individuala pe suprafata unui procesor de imagine, de obicei CCD. Este facut din material fotosensibil care transforma lumina in energie electrica. In contextul unui display un pixel se refera la o arie individuala pe suprafata ecranului care transforma energia electrica in lumina vizibila.
SPOT FILTER = un filtru de o densitate neutra pozitionat  in centrul unuia dintre elemente (sau pe una din lamele irisului) pentru a mari nivelul F-stop al lentilei.
SCART = Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice.
Shutter
Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de catre procesorul de imagine. Camerele vechi foloseau diafragme mecanice. Acum camerele moderne folosesc componente electronice care indeplinesc aceleasi functii fara a avea parti mobile.
Signal to Noise Ratio (S/N Ratio)
Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio.
TELEPHOTO = Termen folosit pentru a descrie lentilele care au un numar focal ridicat si detemina ca imaginea proiectata sa fie mai mare decat proiectia ochiului uman
TRACKING = Capacitatea unei lentile zoom de a ramane focalizata in toata zona de acoperire.
Television Lines (TVL)
Este un indicator al marimii rezolutiei unui dispozitiv video. Numere mari presupun rezolutii mari. 380 TVL este considerata o rezolutie medie, 480 TVL sau mai mult este considerat o rezolutie mare.
VIDEO TYPE LENS = O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului.
Varifocal (Zoom)
Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei.
Video Motion Detection
Caracteristica care detecteaza miscarea in interiorul unui semnal video. In general este utilizata pentru a declansa inregistrarea imaginilor. Sistemele de detectare a miscarii avansate au posibilitatea de setare a sensibilitatii si a marimii obiectelor care vor declansa sistemul. Acestea permit si ca imaginea sa fie segmentata astfel incat sa se tina cont numai de anumite zone ale acesteia atunci cand se scaneaza pentru detectarea miscarii.
Video Server (Network Video Server)
Dispozitiv care accepta intrari de la camere CCTV folosind semnalul video compus PAL. El digitalizeaza semnalul si apoi transmite imaginea in retea, prin internet sau conexiuni GSM. Aparatura moderna are si un senzor de miscare inclus, si poate proteja imaginile in timp ce acestea sunt incarcate pe un server indepartat unde sunt inregistrate.
ZOOM LENS = lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga.
ZOOM RATIO = raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x: 8mm~80mm, 12mm~120mm.
WDR (Wide Dynamic Range)
functia WDR ajusteaza digital gradul de expunere in anumite zone din imagine pentru a mentine un nivel inalt de detalii, chiar daca in zona supravegheata este intuneric sau foarte luminos sau sunt schimbari puternice de luminozitate.
Toate drepturile rezervate || Sisteme de supraveghere video || DVR H264 | Sistem anti efractie | Supraveghere trafic | Supraveghere video | TVCI | H.265
Compresia video H.264

  Tehnologia de comprimare fisiere video in formatul H.264 este cea mai noua si performanta in acest moment. Aceasta performanta se traduce print-un raport excelent de comprimare/spatiu utilizat al fisierelor video si utilizarea unei latimii de banda pentru transmiterea datelor prin internet, cu mult mai mica fata de urmatorul tip de compresie, MPEG-4, diferenta dintre acestea, in procente, fiind de aproximativ 30%.                               
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
                                              Glosar CCTV

                              
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Noul standard de compresie video H.265

HEVC - High Efficiency Video Coding (H.265)

Camerele de supraveghere video tind spre rezolutii tot mai mari, 3MP, 5MP, chiar si 4K (8MP).
In acest sens, pentru transferul cat mai usor, dar si pentru un spatiu de stocare cat mai mic, se dezvolta noi tehnologii de compresie.
H.265 este un standard de compresie video, succesorul lui H.264, cunoscut sub numele de High Efficiency Video Coding, HEVC. Nu se doreste ca acesta sa imbunatateasca cu putin, ci sa fie noul standard de compresie aducand o schimbare considerabila.
Formatul ofera continut video mai clar si necesita cu 50% mai putina latime de banda pentru aceeasi calitate a imaginii furnizata de H.264. Acest lucru face mai usoara transmiterea si descarcarea flux-urilor video HD.                          
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Security
Logo
Sisteme de supraveghere video si securitate
Sisteme Profesionale de Securitate si Supraveghere Video